Om Dragkamp

Dragkamp är en lagsport, där alla ger sitt bästa i full harmoni med lagkamraterna. Envist och uthålligt där det oftast är dragarnas samstämmighet som är avgörande för lagets framgång. Väl utvecklad teknik, styrka, självdisciplin och samarbetsvilja är nödvändiga egenskaper för ett dragkampslag värt namnet. I dragkamp utvecklas idrottens bästa egenskaper - en god kamratskap och god sportsmannaanda.

Vanligtvis består ett dragkamplag av åtta dragare, en reserv, en coach och en vattenbärare. Siste man i laget kallas ankare. Man tävlar i olika viktklasser och det är de åtta dragarnas sammanlagda vikt som räknas. Det finns herrklasser, damklasser, junior/ungdomsklasser, mixedklasser (hälften damer och hälften herrar) samt öppna klasser (fritt antal dragare).

En match avgörs i bäst av tre drag. För att vinna ett drag gäller det att dra motståndarlaget en sträcka på fyra meter. Ett drag kan vara slut efter ett tiotal sekunder eller på tio minuter men normalt mellan 1-5 minuter.

Vill du veta mer om dragkamp hittar du mer info och regler på Svenska Dragkampförbundets hemsida. Du kan även kontakta någon av oss i sektionen som berättar mer.

Uppdaterad: 04 JUN 2018 11:29 Skribent: Lovisa Persson

Helene Nordander, Sutarebo Stuteriet 865